Nostalgieplaatje

Nostalgieplaatje
De oud HTM lijn 15 op de kruising Zuiderparklaan/Escamplaan. In die tijd nog volop reclame voor drank en rokerij op de trams. 1958

dinsdag 21 juni 2011

Omsporen van Bachmann PCC

De Technische Dienst van de MTSA is er al achter dat het omsporen van 16,5 naar 12 mm van een Bachman PCC onbegonnen werk is. Daarnaast is de stroomafname op het loopdraaistel zodanig dat dit toch anders geconstrueerd moest worden.
Links ziet U het uitgenomen motordraaistel, daar zal heel wat weggevijld moeten worden, dat is echter niet zo onoverkomenlijk. Bij het loopdraaistel zijn de assen uitgenomen en daar is te zien dat hier niets te vijlen valt.
De as bestaat uit een middenbus met tandwiel en twee wielen.
Das een open deur intrappen he? Maar als we de as uit elkaar nemen zien we het probleen.
De verdikking is nodig om de stroomvoerende geleider in positie te houden en het pennetje moet in de asbus klemmen. De kunststof asbus zou dus aan weerszijden 2,2 mm ingekort moeten worden, geen probleem!
Maar dan, de wielen erin, die stuiken tegen elkaar en zijn niet op een binnenflensmaat van 10,1 mm te brengen! Foute boel, want gaan we hier inkorten dan is er niet voldoende vlees meer om de wielen vast te houden. Kortom, er is maar 1 zinnetje voor: Omsporen van Bachmann draaistellen is tot mislukken gedoemd.
Weggooien doen we niks, dus in de rommelbak, komt altijd nog eens van pas als ruilobject of zo.
De Technische dienst richt zich nu op een Halling aandrijving. Tot nader bericht