Nostalgieplaatje

Nostalgieplaatje
De oud HTM lijn 15 op de kruising Zuiderparklaan/Escamplaan. In die tijd nog volop reclame voor drank en rokerij op de trams. 1958

dinsdag 11 december 2012

Nieuwe kruising ligt erin!

Na dat de twee nieuwe wisselverbindingen in de baan gelegd waren is begonnen om een nieuwe kruising te bouwen omdat de oude niet geheel juist was. Een eerste poging mislukte waarna bij Conrad France nieuwe printplaten werden besteld en een nieuwe poging gedaan is.
Deze poging lukte en op zondag 8 december is de kruising ingebouwd. Na nog een paar kleine onvolkomenheden wegwerken was het resultaat naar tevredenheid.

Het besturingsprogramma "Koploper" werd aangepast en met een aantal trams werd proef gereden. Hier en daar nog iets aanpassen aan de programmatuur en het functioneert nu naar tevredenheid.
Een overzicht met de ingebouwde kruising.

De nieuwe kruising werkt met een tweestanden relais omdat alle rail direct aan de printplaat zit gesoldeerd met hier en daar een zaagsnede voor de electrische scheiding. Maar sommige stukken spoor op de kruising zijn afhankelijk van de rijrichting een "plus" of "min" van de voeding, alhoewel je in digitaal bedrijf niet van "plus" of "min" mag spreken.

Nu nog de afwerking van de sporen en dan weer verder met de verdere aankleding van de baan.
Ja, wie mag nu eerst? ik weet het niet, de computer bepaald het.

Verwonder U niet over de trams die op het gras staan, ze staan alleen even aan de kant omdat het proefbedrijf over de gehele baan met 4 trams gedaan werd. Het eenvoudig even wegzetten van materieel is een voordeel van modelbedrijf ten opzichte van het grootbedrijf.