Nostalgieplaatje

Nostalgieplaatje
De oud HTM lijn 15 op de kruising Zuiderparklaan/Escamplaan. In die tijd nog volop reclame voor drank en rokerij op de trams. 1958

woensdag 8 april 2015

Koploperbesturing

Vanwege vragen over de toepassing van het besturingssysteem van de modelbaan hier een korte uitleg.
Het huidige baanplan in aanbouw:
Deze schermafdruk van het programma "Koploper" geeft het sporenplan van modeltrambaan aan in het stadje "Kinderdam" De bovenste twee sporen met de blokken 61 t/m 70 zijn de twee opstelsporen van het schaduwstation. 
Voor de wissels zijn twee getalnotaties in gebruik, de ééncijferige zijn wissel die bediend worden door een Conrad wisselmotor en die bij omgaan een harde klap geven, de twee-cijferige  zijn wissels bediend door een servomotor die heel rustig en zachtjes omlopen.
Elk blok ( het nummertje in het vierkantje in de lijn) wordt bezet gemeld door een reedcontact ( Bijv. het nummer 65-8 naast de lijn).
Stel dat de tram in blok 65 (bovenin) gaat rijden.
Zodra melder 68-3 gepasseerd word zal blok 71 bezet gemeld worden en na een vertraging van een paar seconden blok 65 vrijgegeven worden. Melder 66-7 is niet in gebruik maar omdat blok 55 wel bezet is zal de tram stoppen in blok 71 met enige uitloop.
Voor de tram in blok 64 geldt nu dat blok 65 niet meer bezet is en het besturingsprogramma laat de tram daar optrekken.
Als de melder 68-5 gepasseerd wordt zal blok 65 weer bezet gemeld worden en na enige seconden zal het besturingsprogramma blok 64 weer vrijgeven.
dus is de mogelijkheid voor de tram in blok 63 er om ook een blok op te schuiven. Het besturingsprogramma koploper gat dat regelen.
Alles wordt dus geregeld met één bezetmelder per blok die tevens de vrijgavemelder is van het vorige blok.
Er zijn nog een aantal blokken die als "Halte" aangemerkt zijn.
Dit zijn o.a. de blokken 50, 29, 91, 92, 35, 54, 43 en 45.
Zodra een tram dit blok in rijdt zal de tram altijd stoppen gedurende een bepaalde tijd.
Door het uitlopen (afremmen dus) goed in te regelen in het besturingsprogramma stoppen de trams op bijna dezelfde plaats. De haltes die voor de wissels 11 en 12 liggen zullen het wissel zonodig in de afbuigende stand leggen nadat de stoptijd is verstreken.
Omdat het geheel nu in opbouw is is alles nog tweerailvoedig. Voor de zelfbouwkruisingen is handig gebruik gemaakt van de mogelijkheid op de servoprint om een extra relais te schekelen om de polariteit van de kruising aan te passen.
Voor een idee van het rij- en remgedrag van de trams staat op youtube nog een fimpje van het testbedrijf op de vorige baan.
https://www.youtube.com/watch?v=v6eOHyME15E

Geen opmerkingen:

Een reactie posten